Verslag gemeenteraad februari 2023

Op 14 maart 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De agenda van de gemeenteraad van februari was nogal mager. Onze fractie was dan ook graag bereid om die agenda wat te spekken. We dienden vier extra punten in. Drie vragen om uitleg en één te stemmen agendapunt.

Op de regulier agenda stond een punt dat betrekking had op een ‘borgstelling van 800.000,- € onder voorwaarden’ voor voetbalclub Eendracht Louwel. Voor de 2de maand op rij werd een soortgelijk voorstel ter stemming voorgelegd aan de gemeenteraad.  Onze fractie heeft zich onthouden op dit punt. Op de vorige gemeenteraad onthielden we ons ook al op een gelijkaardige vraag voor voetbalclub De Kabouters. Niet omdat we de voetbalclubs geen investeringen en middelen gunnen, maar wel omwille van het onduidelijke kader. We vonden dat de criteria heel wat duidelijker kunnen en stellen ons de vraag of de gemeente dit soort van zaken kan blijven dragen (wat is de limiet?). Ook vragen we ons af wat de risico’s zijn mocht een vereniging niet in staat zijn om op termijn aan haar verplichtingen te voldoen. We haalden dan ook nog eens de fusieplannen aan van beide voetbalclubs. Dat was tot voor kort een belangrijk punt voor de CD&V, maar dat idee werd intussen blijkbaar helemaal begraven. Het gerelateerde agendapunt over de investeringssubsidie voor een nieuw kantinegebouw met kleedkamers werd door onze fractie goedgekeurd.

Een toegevoegd agendapunt vanuit de N-VA fractie betrof de goedkeuring van de indiening van een subsidiedossier “Opstart Gemeenschapsdienst voor langdurig werkzoekenden bij lokale besturen”. Hier kunnen lokale besturen op intekenen om de langdurig werkzoekenden in hun gemeente in te zetten in een gemeenschapsdienst. Hierdoor kunnen werkzoekenden werken aan hun competenties en terug algemene vaardigheden onder de knie krijgen. Het is een laagdrempelige opstart naar werk waarmee de werkzoekenden terug kunnen kennismaken met de arbeidsmarkt.

Een goed voorstel, volgens onze fractie. Het was bovendien opgenomen in het Vlaams regeerakkoord en het werd recent nog verdedigd door minister Brouns. Tot onze grote verbazing stemde de CD&V in Oudsbergen echter tegen het voorstel. Kunnen ze het dan echt niet over hun hart krijgen om een voorstel van de oppositie goed te keuren? Toch een beetje klein, als je het ons vraagt.

Verder hadden we vragen over uitnodigingen voor een CD&V buurtbabbel die verstuurd werden door woonzorgcentrum Kloosterhof, bestuurd door Vitas, een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Hier mogen toch wel wat deontologische vragen bij gesteld worden, niet in het minst omdat we hier attent op werden gemaakt door verontwaardigde familieleden van bewoners van het Kloosterhof. Ons inziens niet correct dat een gemeentelijke instelling uitnodigingen verstuurt voor een partijpolitiek evenement.     

In een volgend interpellatie hebben we een aantal kritische vragen gesteld over de deelname van de burgemeester aan de lichtstoet in Opglabbeek. Hij was daar immers te zien in zijn huifkar met zijn boerenpaard en hij had zelf de teugels in handen. We stelden ons vragen over de manier waarop de veiligheid was gegarandeerd en of/hoe dit was besproken met de veiligheidscel. Wat als het paard in paniek was geraakt en wie was verantwoordelijk voor de coördinatie bij een calamiteit elders in of rond de stoet?  

Tenslotte stelden we nog vragen inzake de problematiek ter hoogte van het skatepark / de sportzone in  Opglabbeek. We interpelleerden in het verleden (februari 2019, 4 jaar geleden (!)) al een keer over de overlast – vernielingen, rondhangende jongeren, druggebruik - die werd gemeld door omwonenden van het skatepark in Opglabbeek. Toen werd ons gemeld dat het project ‘Rondhangende jongeren’ werd opgestart (jeugdwerkers, politie en schepen), dat er camerabewaking werd voorzien en dat meldingen moesten worden overgemaakt aan de politie of aan de jeugdwerker. Recent bereikte de overlast echter weer een hoogtepunt, tot grote frustratie van de omwonenden. Om die reden hebben we opnieuw naar antwoorden en een concreet actieplan gevraagd van het gemeentebestuur om deze problematiek fundamenteel aan te pakken.

Ilse Hindrikx, voorzitter N-VA Oudsbergen  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is